Klimafestival gennemføres trods covid-19-restriktioner

Interesseforeningen Bæredygtig Scenekunst NU gennemfører den planlagte klimafestival på Aveny-T fra den 18. januar. Men festivalen går online og ændrer derfor navn til Online KLIMAFESTIVAL fra AVENY-T. Programmet er revideret og reduceret, men festivalen vil stadig samle borgere fra Frederiksberg og København, det unge publikum til Aveny-Ts forestilling om klimakampikonet Greta Thunberg og den danske scenekunstbranche. Fokus for festivalen er, at det bæredygtige menneske er det hele menneske. Festivalen afvikles 18.-29. januar.

Covid-19 og de deraf afledte restriktioner lægger i denne tid en tilbageholdende hånd på det meste i verden. Men ikke på klimaforandringerne. Derfor har det været vigtigt for interesseforeningen Bæredygtig Scene- kunst NU at gennemføre den planlagte klimafestival om end det bliver online i en revideret og nedskaleret version. Festivalen åbnes den 18. januar, hvor man kan opleve indslag fra en af dansk teaters store klima- forkæmpere Jytte Abildstrøm, musik af Where Did Nora Go, træ-meditation samt taler af bl.a. Jelva Schultz fra Fridays For Future, Aveny-Ts direktør Jon Steffensen og Frederiksbergs Borgmester Simon Aggesen.

– Det er naturligvis ærgerligt, at måtte ændre festivalen i 11. time og især at den bliver mindre og skal afvikles online. Men klimaforandringerne buldrer derudaf trods corona og restriktioner, og derfor har det været vigtigt at finde en form, så festivalen kunne afvikles uanset om restriktionerne viser sig at blive forlænget udover den 17. januar. Selvom festivalen bliver mindre i omfang, er tankerne bag den og intentionerne stadig de samme. Vi har i alt for mange år bevæget os væk fra naturen. Vi har bekæmpet den og underlagt den vores krav om vækst og velstand. Med den distance har vi også glemt vores dybe forbindelse til og afhængighed af naturen. Uden den findes mennesket jo ikke. Derfor er det det, vi samler os om og inviterer til arrangementer og events, der kan revitalisere bevidstheden om vores uundgåelige forankring i naturen, siger skuespiller Christian Gade Bjerrum, der sammen med kollegaen Jacob Teglgaard er medstifter af Bæredygtig Scenekunst NU og initiativtager til festivalen. 

På festivalen, der nu er gratis på nær et enkelt arrangement, kan man bl.a. tage på drømmerejser for fremtiden med Steen Hildebrandt og FremtidsFormidlingen ved Frederikke Oldin. Her skal deltagerne undersøge drømme om mulige bæredygtige fremtider. Der afvikles to beslægtede arrangementer; ét for borgere på Frederiksberg og i København og ét for personer med tilknytning til scenekunstbranchen. Man kan deltage i arrangementet Det bæredygtige menneske, som bl.a. dækker over en samtale med læge, sundhedsekspert, forfatter og tv-vært Pia Norup. Andre muligheder er croquis-eventen ARTNSIPS, hvor deltagerne sammen med billedkunstneren Lars Christian Kræmmer udforsker den dybe enhed mellem menneskekroppen og naturen. Desuden rummer festivalen et fælles branchemøde for scenekunsten, hvor der gøres status over det første år med Bæredygtig Scenekunst NU, præsenteres resultater og igangværende projekter. Festivalen slutter med online fest og koncerter med Where Did Nora Go og Skammens Vogn samt DJ Skeleton-Man. Se hele programmet på baeredygtigscenekunst.nu 

– Vi har brug for, at alle tager ansvar. Med klimakrisen står vi midt i menneskehedens største krise og den 6. massedød. Derfor er det nødvendigt med politisk handlekraft. Og derfor er det en stor glæde, at Frederiksberg Kommune og Dansk Skuespillerforbund går forrest og støtter festivalen og Bæredygtig Scenekunst NUs arbejde, siger Christian Gade Bjerrum, der opfordrer ALLE til at deltage i festivalen.

Under festivalen skulle mange publikummer fra skolerne på Frederiksberg have deltaget i workshoppen UNGE STEMMER i forlængelse af Aveny-Ts MIT NAVN ER GRETA. Da mange af forestillingerne med tilknyttet workshop er aflyst grundet covid-19-restriktionerne, producerer Bæredygtig Scenekunst NU undervisningsvideoer, der sammen med et skriftligt materiale, vil være tilgængelige for undervisere på baeredygtigscenekunst.nu. Materialet skal give de unge værktøjer til at bruge deres demokratiske stemme.

Det er Bæredygtig Scenekunst NUs hensigt, at denne klimafestival er den første af flere med forankring i scenekunstbranchen. 

Revideret 10. januar